AİK Yazılar İran-Irak Savaşı

İran-Irak Savaşı

Categories:

İran-Irak Savaşı, 1980-1988 seneleri arasında gerçekleşmiştir. Tahmini 1 milyon insanın ölümüne,  büyük maddi zarara , her 2 ülkede de çok büyük felaketlere yol açmıştır. Irak’ın zaferleri ile başlayan  savaş, İran’ın direnişiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve kazananı olmadan sonuçlanmıştır.

Soğuk Savaş boyunca Irak-İran ilişkileri sıkıntılıydı. 60’ların sonunda , Amerika Birleşik  Devletleri’nin desteğini alan İran Şahı, önemli bir su yolu olan ve 1937 de Irak-İran sınır antlaşmasıyla  Irak’a bırakılan Şatt-ül-Arap’ı geri almak istedi . Bu amaçla , güç gösterisi olarak gemilerini bölgeye  gönderdi. 1970 yılında kesilen diplomatik ilişkiler, 1973 de bir daha kuruldu. Ve 1975’te bir antlaşma imzalandı . Antlaşmaya göre 2 ülke arasındaki, Şatt-ül-Arap su yolunun en derin noktasından  geçecekti. Bununla birlikte İran, Irak’taki Kürtleri hükümete karşı desteklemeyeceğini söyledi . Ancak  1971 yılında silahlı çatışmalar sırasında İran’ın aldığı Körfez adalarından çekilmemesi, 2 ülke  arasındaki ilişkinin gelişmesine engel oldu.

Adalar probleminden dolayı gergin olan Irak-İran ilişkileri, İran’da Şiiliğin koruyucusu olan Humeyni  iktidarının başa gelmesiyle tamamen bozulmaya başladı. Bağdat’taki Saddam Hüseyin hükümeti,  İran’daki Şii hükümetin, Irak’taki Şii çoğunluğu Sünni iktidara karşı kışkırtmasından endişe ediyordu.

80’lere gelindiğinde kıdemli generallerin idam edilmesi ve geri kalan yüksek rütbeli subayların  emekliliğe zorlanması İran ordusunu sakat bırakmıştı. 22 Eylül 1980’de Irak ordusu Saddam’ın emriyle  sınırı geçti.  

Savaşın ilk zamanları, Irak’ın üstünlüğü ile geçti. Ancak , her geçen zaman İran’ın direnişinin  çoğalmasıyla savaş karşılıklı yıpratma sürecine döndü. 

İran’ın ilk atağı , hem Irak birliklerini hem de Irak’ın Basra limanını da bombalamak oldu. Aynı  günlerde Tahran ve Bağdat karşılıklı bombalandı. Eylül ayının sonlarında Irak ordusu Abadan ve  Hürremşehr şehirlerini kuşatma altına aldı, ama kış gelmeden tamamlamak istediği savaşta sonuca  gidemiyordu. 1980 kışı boyunca barış denemeleri başarısız oldu ve savaş tekrar alevlendi. 

Tarih, yıpratma savaşlarında ekonomik gücünü uzunca kullanabilenin avantajlı olduğunu göstermiştir. İran bu savaşta kendisini, hedefini çabuk bir zafer üzerine kuran Irak’a karşı rahat hissediyordu. Bunu  bilen Irak, İran’ın ekonomik gücünü zayıflatmak için saldırıya başladı.

İki ülkenin de ekonomik gücü büyük ölçüde petrole dayanıyordu. Irak, boru hatlarını kullanarak petrol  ihraç ederken İran, ihracatını büyük ölçüde Basra Körfezi’nden yapıyordu. Başka bir deyişle , Basra  Körfezi’ndeki petrol ticaretinin kesintisiz sürmesi Irak’ın değil, İran’ın işine geliyordu. Bu nedenle Irak,  petrol taşıyan İran gemilerine saldırılar yapmaya başladı. Aynı şekilde İran da Irak petrol tesislerine  saldırmaya başladı.

İran-Irak Savaşı’nda ABD

Körfez petrol ticaretinin kayıp görmesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşa aktif olarak katılmasına  neden oldu . ABD ve müttefikleri (Avrupa ve Japonya) büyük ölçüde Körfez petrolüne muhtaç olduğu için bu durum Batı dünyası için büyük tehlike oluşturuyordu. Körfez petrolünü açık tutmak  için bölgeye bir filo gönderildi.

Sekiz yıl devam eden savaş 1988 Ağustos ayında yapılmış olan mütareke ile sonlandı. Fakat BM  gözetiminde yapılmış olan barış görüşmelerinden tam bir sonuç alınamadı. İran, görüşmelere  başlamak için şart olarak topraklarındaki bütün Irak askerlerinin çekilmesini istiyor iken , Irak Şatt-ül Arap su yolu üstünde ortak denetim kurulmasında ısrar etti. İki ülke arasındaki sulh, ancak Irak’ın  Kuveyt’i 1990 Ağustos ayı içinde işgali ve ABD ile savaşa girme korkusuyla İran’dan aldığı toprakları geri vermesiyle oldu.

Saddam Hüseyin ile Başkan Reagan’ın elçisi Rumsfeld anlaşmasına karşın ABD, İran’daki iktidara gelen  İslami rejimden asla memnun değildi. Bu nedenle , 1967 senesinde diplomatik ilişkilerini kestiği Irak  ile yakınlaşmaya çalıştı. Farklı yollardan Irak’a silah yardımı yaptı ve büyük miktarda borç para sağladı.  Irak’ın biyolojik silahlar üretmesine yardımcı oldu.

Ayrıca ABD ve İngiltere BM Güvenlik Konseyinin Irak’ın İran’a karşı kitle imha silahları kullanmasını  tenkit eden hükümler almasını, karşı oy ile engelledi.

Kaynakça

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir