Bu inceleme yazısı, Rusya’nın Ukrayna’yı İşgali ve Uluslararası İlişkiler Çalıştayı Raporu’nun kendi düşüncelerimle yazılmış bir analizidir.
Öncelikle, yazının dilinin sade, kolay anlaşılır ve aynı zamanda akıcı olduğunu söyleyebilirim. Yazıda Rusya-Ukrayna ilişkilerinin sadece bugününü değil, aynı zamanda geçmişini de görüyoruz. Böylece, yaşanan olayları daha iyi anlayabilir, çıkarımlar yapabiliyoruz. Örneğin; yazıda, 1667 Andrusovo Barışı ile Rusya ve Polonya Ukrayna topraklarını paylaştığını, daha sonraki yıllarda Polonya’nın sahip olduğu toprakların büyük kısmında Rusya’nın hakim olduğunu öğreniyoruz. Ukrayna daha sonra bağımsız bir devlet kursa da 1922’de kurulan Sovyetler Birliğinin de bir parçası oluyor. Ayrıca, Batı tarafından verilen düşük tepkilerin sebebi de Rusya-Çin yakınlaşmasının engellenmek istenmesi olarak da belirtilmiş.
Yaşanan olaylara bir de Kırım yönünden bakılmış. 2014 Kırım ilhakından bahsedilerek yazıya genişlik katılmış. Kırım ilhakına olan tepkilere bakıldığında, tam anlamıyla gerçek tepkiler göremiyoruz. Elbette ki Rusya bu tepkisizlikten güç almış olabilir. Bence, Rusya’ya verilen bu tavizin yaşanan olaylara zemin hazırlamış olması fazlasıyla muhtemel.
Aynı zamanda Ukrayna içerisindeki farklı görüşler de göz ardı edilmemiş. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki farklar, (doğunun Rusya’ya yakınlığı) ülke içerisinde tam bir birlik oluşmasını engellemiştir. Ayrıca Rusya, Ukrayna içerisindeki bu farklı düşünceleri kullanabilmektedir.
Yazıda bu savaş sırasında Rus tanklarında SSCB bayraklarının olduğu belirtilmiş. Buradan Putin’in Sovyetler Birliği güdüsü ile ilerlediğini, belki de tekrardan SSCB’yi kurma hayalinin olduğunu göstermiştir.
Rus yanlılarının elinde olan ve Ukrayna ile çatışma içerisinde olan Donetsk ve Luhansk yönetimleri Rusya tarafından tanınmıştır. Rusya, burada soykırım yapıldığını iddia ederek Ukraynaya açtığı savaşı kendince haklı göstermeye çalışmıştır. Putin’in Donbas bölgesinin (Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı yönetimler tarafından işgal edilen bölge) tarihsel olarak Rusya’nın bir parçası olduğu sözleri de bence önemlidir. Çünkü, Ukrayna topraklarının bir kısmının Rusya’nın bir parçası olduğunun belirtilmesi, bu savaş için Ruslar tarafından bir sebep olarak gösterilebilir.
Yazıya geri dönmek gerekirse, yazı sadece belli bir alt başlık üzerinden gitmeyerek bizlere farklı bakış açıları kazandırmıştır. Örneğin, Türkiye’nin bu savaştaki tutumunu ve diplomatik girişimlerini belirtmiştir.
Kısacası, bu yazının, Ukrayna-Rusya Savaşı için yazılmış güzel bir analiz yazısı olduğunu düşünüyorum. Dilinin sadeliği ile anlaşılması daha da kolay olmuştur. Ayrıca 5 ayrı parçaya ayrılarak yazılaştırılmasının da kolay okunmasını sağladığını söyleyebilirim.
Kaynakça
Alıntıda kullanılan kaynağa buradan ulaşabilirsiniz.