AİK Yazılar TÜRKİYE- ALMANYA ARASINDA YAŞANAN İŞÇİ GÖÇÜ 

TÜRKİYE- ALMANYA ARASINDA YAŞANAN İŞÇİ GÖÇÜ 

Categories:

Bu yazımızda 30 Ekim 1961 tarihinde Federal Almanya’nın başkenti Bonn’da imzalanarak yürürlüğe giren Almanya- Türkiye İşgücü Antlaşması’nın doğurduğu sosyopolitik etkileri inceleyeceğiz.

Giriş

2. Dünya savaşında yıkılan ve harabeye dönen Avrupa, ABD’nin Marshall yardımlarıyla yaralarını sarmış ve iyileşmeye başlamıştı. 1950’lerin ortasına gelindiğinde Batı Avrupa, yeni bir kalkınma hamlesi başlatıyordu ama savaşta kaybedilen milyonlarca insan nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde yeterli iş gücü yoktu. Bu kalkınma hamlelerinin öncülerinden olan Federal Almanya, çareyi İspanya, Portekiz, İtalya gibi ülkelerin erkek nüfuslarında bulmak istemişse de bu sayı yeterli olmamıştır. Halen yeterli sayıda iş gücü olmayan Federal Almanya çeşitli ülkelerle antlaşmalar yapmışsa da bu antlaşmaların en büyüğü Türkiye ile  30 Ekim 1961 tarihinde Bonn’da imzalanan iş gücü antlaşmasıdır.

İlk kafilenin Almanya’ya ulaşmasının ardından 1973 yılına kadar yaklaşık 865.000 Türk işçi Almanya’ya işçi olarak gitmiştir. İlk zamanlarda bandolarla karşılanan Türk işçiler, ekseriyetle yoğun ve ağır işlerde çalışmış, işçi yurtlarındaki sağlıksız ve hayatın olağan akışına aykırı bir yaşam ortamında yaşamlarını sürdürmüştür. Bu ağır şartlar şüphesiz Almanya’da yaşayan, orada katma değer üreten, aslında Almanya ekonomisinin önemli sektörlerinde kilit bölgelerde çalışan Türk işçilerinin tepkisini çekmiştir. Araştırmalarda derine indiğimizde Türk işçilerinin sadece ekonomi ve sağlık alanlarının yanı sıra sosyal ve kültürel konularda da birtakım zorluklar çektiğini görüyoruz. Almanca dilini henüz öğrenmemiş olmaları, ülkede geçici işçi olmaları ve bir aksilik yaşanması halinde sözleşmelerinin feshedilip sınır dışı edilme ihtimallerinin olması (burada özlük haklarının olmayışından bahsediyorum) gibi sebepler Alman hükümetini birtakım aksiyonlar almaya itmiş ve zamanla bu koşullar iyileşmeye başlamış, Türkler ülkede oluşturdukları ‘diaspora’ ile birlikte ilerleyen yıllarda kendilerini parlamentoda temsil eden partilerin çıkışına yol açmıştır. 

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir